Madde gerekçeleri bağlayıcı mıdır?
Bildiğiniz gibi, Şirket Esas Sözleşmesi bağlayıcı olmamakla birlikte, özellikle Şirket Esas Sözleşmesi’nin yazılması gibi, lafzi yorumun ön planda olduğu konularda, esas teşkil edebilmektedir.
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
Mahkeme kararlarının gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Yasal hükümlere göre mahkeme kararının gerekçelendirilmesi gerekmektedir. Ancak mevzuat gerekçenin içeriği konusunda net değildir.
Bireysel başvuru kararları bağlayıcı mı?
Başta sorduğumuz soruya dönecek olursak; Anayasa Mahkemesinin bireysel kararları, Anayasa Mahkemesinin diğer kararları gibi, şekil ve içerik bakımından kesin karar niteliğinde olup, genel olarak bağlayıcıdır.
Bağlayıcı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzükler ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrindir.
Kanun gerekçesi bağlayıcı midir?
Anayasa Mahkemesi kararlarının gerekçelerinin bağlayıcı olup olmadığı konusunda hukuk teorisinde farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak Anayasa Mahkemesi kararları, karar gerekçelerinin bağlayıcı olduğunu varsaymaktadır.
Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar hangi madde?
Madde 153: “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar ile gerçek ve tüzel kişiler için bağlayıcıdır.” Bu kadar açık ve kesin bir hüküm karşısında söylenecek fazla bir şey yoktur. Mahkeme kararlarına uyulmadığı takdirde hukukun üstünlüğü ilkesinden söz edilemez.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
Ceza ve hukuk mahkemelerinin kararları genellikle birbirini etkilemez.
AİHM kararları bağlayıcı mıdır?
AİHM kararları üye devletler açısından bağlayıcıdır.
Gerekçeli karardan sonra ne olur?
Gerekçeli karar, yayımlandıktan ve imzalandıktan hemen sonra taraflara bildirilmelidir. Süre, özellikle taraflar için, kararın taraflara bildirilmesiyle başlar. Kanunda taraflara bildirim için genel bir süre sınırı yoktur.
Yargı kararları bağlayıcı mıdır?
Bağlayıcı olmasalar da mahkeme kararları hukukun kaynağı açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle mahkeme kararlarını yardımcı hukuk kaynakları arasında saymak gelenek haline gelmiştir (Gözler, 1998: 184).
Gerekçeli karar geç yazılırsa ne olur?
Gerekçeli kararın verilmesindeki gecikme, makul sürede yargılanma hakkını ihlal eder. Makul sürede yargılanma hakkı ihlal edilen kişiler tazminat alma hakkına sahiptir. Uzun süredir devam eden davanın konusunun ne olduğu önemli değildir. Davanın türünün ne olduğu önemli değildir.
Bireysel başvuruları kim karara bağlar?
Madde 148 – Anayasa Mahkemesi, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımından uygunluğunu inceler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden inceler ve izler.
Bağlayıcı karar nedir?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Bireysel başvuruları karara bağlamak kimin görevi?
Anayasa Mahkemesinin bireysel şikâyetleri karara bağlama görevi birincil bir görev değil, daha sonra ortaya çıkan ve Anayasa Mahkemesinin görevlerine eklenen ikincil bir görevdir [1]. Türkiye’de bireysel başvuru usulü tam 10 yıl önce, 23 Eylül 2012’de yürürlüğe girmiştir.
Bağlayıcılık ilkesi nedir?
Anayasa yargısının temeli anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı ilkesidir. Buna göre anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alır ve en yüksek norm olarak yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.
Hukuk kurallarında bağlayıcılık nedir?
Bağlayıcılık, bir yasal normun muhataplarını belirli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlaması durumunda ortaya çıkar. Geçerlilik, yasal sonuçları üretmek için gerekli koşulları karşılayan norm tarafından edinilen niteliktir. Adalet, belirli bir yasal sistemin ilham verdiği ideallere yanıt verme yeteneğidir.
Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?
Hem İlk Derece Mahkemesi hem de Yargıtay Dairesi, Genel Kurul kararına uymak zorundadır (Gözübüyük, 2000: 192). Yargıtay Genel Kurulu kararları, ilk derece mahkemeleri için bağlayıcıdır, yani uymaları gereken emredici yasal hükümler haline gelir.
Anayasa bağlayıcı mıdır?
Klasik anlamda, anayasanın üstünlüğü ilkesi zorunlu olarak anayasanın bağlayıcı niteliğini gerektirir. Ancak klasik anlamda, anayasanın üstünlüğü, yalnızca yasama organını bağlayıcı olduğu anlamına gelir.