İstinaf onama kararından sonra ne olur?
Elbette, itirazdan sonra itiraz hakkı vardır. Bu noktadan itibaren, itiraz hakkı için gerekli başvuruları yapmak üzere 15 günlük bir süre tanınır. Karar kesinleştikten sonra, kararın tebliğinden itibaren 15 günlük bir süre uygulanır.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İstinaf Mahkemesi bir kararı bozarsa ne olur? İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığına karar verirse kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder.
İstinaf sürecinde tutuklama olur mu?
4.3. Temyiz ve istinaf aşamasında tutuklama kararı Ancak, temyiz aşamasında bilgi ve belgeler sunulabildiği ve gerekirse daha fazla delil sunulabildiği için tutuklama emri çıkarılması mümkündür. Yeni delillerle güçlü bir suç şüphesi varsa ve tutuklama için bir neden varsa, temyiz süreci sırasında tutuklama emri çıkarılabilir.
İstinaf esastan red verirse ne olur?
İstinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin ret kararını bozarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar vermiş; davanın esastan reddine karar verebileceği gibi, ilk derece mahkemesinin kabul kararını bozarak davanın kısmen reddine de karar verebilir.
Onanan ceza ne zaman gelir?
Yargıtay’ın onay kararının dosyanızla birlikte bölge mahkemesine gönderilmesi, mahkeme katibinin nihai kararı infaz savcısına bildirmesi vb. ve cezanız üç yıldan az ise yakalama emri veya celp çıkarılması bir miktar zaman (birkaç hafta veya ay) alacaktır.
Onanmış cezaya nasıl itiraz edilir?
2. Başvuruyla itiraz: Davalı, şikayetçi veya ilgili kamu kurumu, Yargıtay Başsavcılığına kararın bozulması için itiraz başvurusunda bulunabilir. Yargıtay Başsavcılığı bu başvuruyu inceleyerek itirazın kabul edilebilir olup olmadığına ve bozma gerekçesi bulunup bulunmadığına karar verir.
Bir dava kaç kere İstinaf’a gider?
Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarının üst mahkeme tarafından olgusal ve hukuki açıdan incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
İstinaf kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı, kararı veren Yüksek Bölge Adliye Mahkemesine başvurabilir.
İstinaf cezayı düşürür mü?
Durdurma etkisi: İstinaf başvurusu, hükmün infazını kendiliğinden durdurur. İptal yasağı (CMK 283): Mahkeme kararına karşı müdahil veya Cumhuriyet savcısı tarafından istinaf edilmemişse, yani sadece sanık istinaf etmişse, sanık aleyhine hükmün iptali istenemez.
Savcı neden İstinaf’a gider?
Cumhuriyet savcısı objektif davranmakla yükümlü bir yargı makamıdır. Bu nedenle ilk derece mahkemesi nihai kararında/hükmünde hukuka aykırılık tespit ederse, kararın sanığın lehine veya aleyhine olmasına bakılmaksızın istinaf yoluna başvuracaktır.
Hangi suçlarda tutuklama olmaz?
Bedensel dokunulmazlığa karşı suçlarda (kasten yaralama, taksirle yaralama, taksirle öldürme vb.) tutuklama yasağı yoktur. Yani bu suçlar için alt veya üst ceza sınırı ne olursa olsun, mahkeme ceza sınırına bakılmaksızın tutuklama kararı verebilir (CMK m. 11).
İstinaftan sonra nereye itiraz edilir?
CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.
İstinaf mahkemesi genelde ne karar verir?
İstinaf Mahkemesi Kararları Duruşmada bir kusur olmasa bile, kanunun olaya uygulanmasında hata varsa ve yeniden yargılamaya gerek yoksa veya kararın gerekçesinde hata varsa, duruşma yapılmaksızın kararı esastan düzeltir.
İstinaftan sonra dosya nereye gider?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Mahkeme istinafa giderse ne olur?
Taraflar istinaf başvurusunda bulunursa, ilk derece mahkemesi, davanın esasını ve usul yönlerini bölge mahkemesinin yetkili dairesi tarafından inceler. Yerel mahkemenin kararının usul ve yasaya uygun olduğu tespit edilirse, karar onaylanır.
İstinafta karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır?
Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, kararın infazı mümkündür. Karar verilen bir dosya kesin bir dosyadır. Reddedilen bir dosya hakkında gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.
İstinaftan dönen dosya ne zaman sonuçlanır?
Temyiz şartları: Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının üst mahkeme tarafından usul ve esas yönünden incelenmesidir. Aynı zamanda, temyiz dosyası karar duruşmasından itibaren bir ay içinde ve gerekçeli kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde kapatılır.
İstinaf kararı ne zaman kesinleşir?
Temyiz Mahkemesi’nin kararı ne zaman kesinleşir? Temyiz Mahkemesi’nin kararı genellikle dosyanın incelenmesine, tarafların savunmalarına ve davanın seyrine bağlı olarak birkaç aydan birkaç yıla kadar bir sürede kesinleşebilir. Bu süre davaya özgü faktörlere bağlı olarak değişebilir.
İstinaftan sonra temyiz ne kadar sürer?
Temyiz süresi, Yargıtay kararının tebliğ veya ilanından itibaren 15 gündür.