Isparta Atabey ismi nereden gelir?
Atabey, Türk kökenli bir isim ve tarihi Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan bir unvanın uyarlanmış halidir. “Ata” kelimesi “baba” veya “soy” anlamına gelir ve “bey” kelimesi “efendi”, “lider” anlamına gelir.
Atabey ne zaman ilçe oldu?
Cumhuriyet döneminde şehre 1926 yılında TBMM kararıyla Atabey adı verilmiş, 1953 yılında ise Bucak adı verilmiştir.
Isparta Atabey’in rakımı kaçtır?
1.
Atabey nereye ait?
Isparta’ya 21 km uzaklıktaki ilçenin kuzeyini ve batısını Barla Dağı çevreler. Dağlarda yer yer meşe ormanları bulunur. İlçenin iklimi Akdeniz ve karasal iklim arasındadır.
Isparta’nın eski adı nedir?
Isparta, 1846 yılında fermanla kurulan Konya Vilayetinin Hamid Sancağı’nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad’dır.
Atabey Türk ismi mi?
Kökeni: Atabey kelimesi Türk kökenli olup ata (baba) ve bey (efendi) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.
Atabey kaç yaşında?
Atabey ÇiçekKişisel BilgilerDoğum Tarihi24 Temmuz 1995Doğum YeriYenimahalle, Ankara, TürkiyeBoy1,88 m (6 ft 2 in)Pozisyonİleri28 satır daha
Atabey ne iş yapıyor?
Atabeg, atabey veya atabekü’l-asakir, Selçuklu Devleti’nde ve daha sonra bazı Türk devletlerinde şehzadeleri eğiten ve yetiştiren görevlilere verilen unvandır.
Atabey Türk kimdir?
Atabey: Bazı Türk devletlerinde, örneğin Selçuklu Devleti’nde, devletin bir bölgesinden sorumlu olan yüksek rütbeli görevliler veya valiler.
Ispartalılar en çok nerede yaşıyor?
Buna göre ilk sırada Antalya yer aldı. Antalya’da 63.505 Spartalı yaşıyor. Bu ili 56.709 kişiyle İstanbul, 23.974 kişiyle Ankara, 23.770 kişiyle İzmir, 7.772 kişiyle Konya, 6.386 kişiyle Burdur, 5.596 kişiyle Denizli, 4.1.791 kişiyle Bursa ve Aydın’da 4.449 Ispartalı yaşıyor.
Isparta Atabey’in nüfusu ne kadar?
Genç nüfus tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamak istemediğinden çevre ilçelere veya Isparta il merkezine göç etmiştir. İlçenin; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 2019 yılı nüfusu 5’tir.
Isparta kaç yılında il oldu?
Isparta, Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Hamidoğulları Beyliği ve Osmanlılar tarafından yönetildi. Isparta, 1204 yılında III. Kılıçarslan döneminde Türkler tarafından ele geçirildi. İl 1923 yılında bağımsız oldu ve 1926 yılında “Isparta” adını aldı.
Türklerde Atabey ne demek?
Atabey, hükümdarın çocuklarının eğitiminden birinci derecede sorumlu olan görevliydi. Başlangıçta şehzadenin eğitimiyle ilgili bir görevdi, ancak bir süre sonra bir kuruma dönüştü ve siyasallaştı.
Türk tarihinde ilk Atabey kimdir?
İldeniz’in ilk dönemlerinde hanedanlığın kurucusu Atabey Şemseddin İldeniz Kıpçak kökenlidir.
Atabeylikler nasıl kuruldu?
Selçukluların başlangıcından itibaren İran’ın Fars bölgesinde görev yapan Oğuz Salgur (Salur) boyuna mensup Atabey Sungur’un, Irak Selçuklu Sultanı Mes’ud zamanında (1147) bağımsızlığını ilan etmesiyle kurulmuştur.
Atabeyin anlamı nedir?
Atabey: Bazı Türk devletlerinde, örneğin Selçuklu Devleti’nde, devletin bir bölgesinden sorumlu olan yüksek rütbeli görevliler veya valiler.
Atabey tarihte ne anlama gelir?
Atabeg, atabey veya atabekü’l-asakir, Selçuklu devletinde ve daha sonra bazı Türk devletlerinde prensleri eğiten ve yetiştiren görevlilere verilen unvandır. Atabeg, tarihte Güney Kafkasya’daki devletler tarafından da kullanılmıştır ve bu unvan Gürcüce’de “atabagi” (ათაბაგი) ve Ermenice’de “atapak” biçimindeydi.
Atabey ismi Kur’an’da geçiyor mu?
Hayır, Atabey ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmemektedir.
İlk Atabey kimdir?
İldeniz’in ilk dönemlerinde hanedanlığın kurucusu Atabey Şemseddin İldeniz Kıpçak kökenlidir.